piątek, 24 maja 2013

Zachcianki

 
Taki smutny ten dzień dzisiaj, więc na poprawę humoru zaserwowałam sobie szybką  pizze z rukolą:) Większość składników to to co było w lodówce czyli ser, kiełbaska i pomidorki i w zasadzie więcej mi nie potrzeba, choć nie ukrywam, że moją ulubioną jest pizza z szynką parmeńską i rukolą oraz cztery sery:D 
Tego jednak nie było dziś w lodówce a na zakupy nie bardzo miałam ochotę. Wyjątkowo zrobiłam ją z mąki pełnoziarnistej i muszę przyznać, że ma bardzo fajny smak i chyba już tak zostanie.


Dla chętnych podaję  przepis na ciasto:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 1/2 szklanki ciepłej wody
1/3 świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy ciepłą wodą i czekamy aż ciasto nam wyrośnie. Następnie wałkujemy i kładziemy dowolne składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 20-30 min.



Smacznego!!!


Pozdrawiam


jey

14 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhmmm.. pysznie się prezentuje.
    Aż mi się zachcianka załączyła!
    Uwielbiam pizze domowego wypieku.

    Pozdrawiam
    Ada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj.. zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizza to nasz stały sobotni obiad:)) Uwielbiamy ją im więcej dodatków tym lepiej:)
    Jeśli mogę zasugerować to piecz pizze w 230-250 stopniach max 15 min:) Wyjdzie wspaniały kruchy spód i puszyste ciasto z góry. I koniecznie wyrabiaj ciasto 8-10 min . A potem rzuć je z całej siły kilkakrotnie o blat. Uwalnia sie wtedy gluten:) I niech rośnie w nasmarowanej oliwą misce! Potem już go nie zagniataj , tylko rozciągnij ją palcami na blaszce!
    Nie pomyśl że się wymądrzam , ale kupiłam w Empiku fantastyczną książkę o pizzy ( zresztą w jej kształcie) i to sa porady z niej wyczytane i zastosowane. Nie znałam tych małych sztuczek, a pizza wychodzi wyśmienita .
    Pozdrawiam Patti

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wszelkie rady:) Ja tez nie znałam takich sztuczek, następnym razem je wypróbuje :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Też właśnie kiedyś przeczytałam gdzieś, żeby wrzucać na 10-15 minut na maksymalną temperaturę ( u mnie 240)... i od tego czasu tak robię. Wychodzi super! :)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie i do tego jest zdrowa! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam..:))) i pięknie pokazane ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. no no no wygląda przepysznie:))))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda...aż mi narobiłaś ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. te same pizze lubimy! cztery sery to my zawsze z moją mamą zamawiamy w ukochanej krakowskiej (a raczej włoskiej;)) pizzeri! :)
    na pewno spróbuję Twojego przepisu.. a ta zmienna pogoda strasznie źle wpływa na samopoczucie, prawda? :/
    buźki

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności!! Nic tylko wypróbować twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi smakowice:)) Bardzo milo u Ciebie!
    Pozdrowienia i serdecznosci.Ania

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pizze i uwielbiam rukole! Jeszcze ich nie łączyłam, wszystko przede mną :)
    A pizze z mąki pełnoziarnistej robimy co sobote - taki rodzinny rytuał :) Zawsze z mąki razowej, jest zdrowsza i daje uczucie sytości na dłużej.

    OdpowiedzUsuń