Taki smutny ten dzień dzisiaj, więc na poprawę humoru zaserwowałam sobie szybką pizze z rukolą:) Większość składników to to co było w lodówce czyli ser, kiełbaska i pomidorki i w zasadzie więcej mi nie potrzeba, choć nie ukrywam, że moją ulubioną jest pizza z szynką parmeńską i rukolą oraz cztery sery:D
Tego jednak nie było dziś w lodówce a na zakupy nie bardzo miałam ochotę. Wyjątkowo zrobiłam ją z mąki pełnoziarnistej i muszę przyznać, że ma bardzo fajny smak i chyba już tak zostanie.
Dla chętnych podaję przepis na ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 1/2 szklanki ciepłej wody
1/3 świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy ciepłą wodą i czekamy aż ciasto nam wyrośnie. Następnie wałkujemy i kładziemy dowolne składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 20-30 min.
Smacznego!!!
Pozdrawiam
jey
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMhmmm.. pysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńAż mi się zachcianka załączyła!
Uwielbiam pizze domowego wypieku.
Pozdrawiam
Ada :)
Oj.. zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńPizza to nasz stały sobotni obiad:)) Uwielbiamy ją im więcej dodatków tym lepiej:)
OdpowiedzUsuńJeśli mogę zasugerować to piecz pizze w 230-250 stopniach max 15 min:) Wyjdzie wspaniały kruchy spód i puszyste ciasto z góry. I koniecznie wyrabiaj ciasto 8-10 min . A potem rzuć je z całej siły kilkakrotnie o blat. Uwalnia sie wtedy gluten:) I niech rośnie w nasmarowanej oliwą misce! Potem już go nie zagniataj , tylko rozciągnij ją palcami na blaszce!
Nie pomyśl że się wymądrzam , ale kupiłam w Empiku fantastyczną książkę o pizzy ( zresztą w jej kształcie) i to sa porady z niej wyczytane i zastosowane. Nie znałam tych małych sztuczek, a pizza wychodzi wyśmienita .
Pozdrawiam Patti
Dziękuję za wszelkie rady:) Ja tez nie znałam takich sztuczek, następnym razem je wypróbuje :) Pozdrawiam
UsuńTeż właśnie kiedyś przeczytałam gdzieś, żeby wrzucać na 10-15 minut na maksymalną temperaturę ( u mnie 240)... i od tego czasu tak robię. Wychodzi super! :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie i do tego jest zdrowa! Mniam :)
OdpowiedzUsuńmniam..:))) i pięknie pokazane ;)
OdpowiedzUsuńno no no wygląda przepysznie:))))))
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda...aż mi narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńte same pizze lubimy! cztery sery to my zawsze z moją mamą zamawiamy w ukochanej krakowskiej (a raczej włoskiej;)) pizzeri! :)
OdpowiedzUsuńna pewno spróbuję Twojego przepisu.. a ta zmienna pogoda strasznie źle wpływa na samopoczucie, prawda? :/
buźki
Pyszności!! Nic tylko wypróbować twój przepis!
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowice:)) Bardzo milo u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia i serdecznosci.Ania
Uwielbiam pizze i uwielbiam rukole! Jeszcze ich nie łączyłam, wszystko przede mną :)
OdpowiedzUsuńA pizze z mąki pełnoziarnistej robimy co sobote - taki rodzinny rytuał :) Zawsze z mąki razowej, jest zdrowsza i daje uczucie sytości na dłużej.