środa, 1 maja 2013

Homemade bread

 
Majówkowanie czas zacząć...a u nas zapach pieczonego chleba o poranku... jak ja to uwielbiam. Wolny dzień, czas spokojnie sobie płynie, w piekarniku rośnie chlebek a na stole szykuje się śniadanko. I tylko czekamy czy już jest gotowy, czy to już...:D


Nie jestem wybitną kucharką ale ten chlebek nie może się nie udać. Poza tym nie ma to jak prawdziwy domowy chleb i wiedza o tym co się je.  Zdrowo i smacznie przede wszystkim! Odkąd upiekłam go po raz pierwszy nie możemy już bez niego żyć, a te sklepowe wydają się nam jakieś takie napchane spulchniaczami i do tego bez smaku. Zapewne jest ogrom przepisów na domowy chleb bardziej lub mniej eko  ale ten przepis jest rewelacyjny właśnie dla tych którzy robią to pierwszy raz.

 

Oto co Wam jest potrzebne:

1kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 paczki suchych drożdzy
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru lub 1/2 jak ktoś nielubi słodkiego
4 garście płatków kukurydzianych
1 garść słonecznika
1 garść dyni
1 garść siemię lniane 
1 garść płatków owsianych
1 garść otrębów owsianych
2 łyżeczki  Czarnuszki
1 litr ciepłej wody.

 Z 1 kg maki wyjdą nam 2 bochenki chleba, tak więc przygotujcie sobie 2 formy ( takie na keks ) wysmarujcie tłuszczem i wysypcie bułką tartą oraz płatkami owsianymi. Wszystkie składniki wsypujemy do garnka i zalewamy litrem ciepłej wody. Następnie porządnie mieszamy i napowietrzamy masę. Masę wkładamy do foremek i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny lub wstawiamy początkowo na 30 min do piekarnika o w temperaturze 50 st.C a później na godzinę w temperaturze 200-220 stopni. Zapewniam, że nie może się nie udać i pamiętajcie aby dodać Czarnuszki bo to ona nadaje ten cudowny smak i aromat.
 
 

Życzę Wam udanego weekendowania i smacznego!!!:)

Buziaki

jey


PS. Serdecznie dziękuję za wszystkie rady pod ostatnim postem. Jesteście wielkie!!!:D

23 komentarze:

  1. Oj wygląda apetycznie, nie ma to jak home made bread!!!! miłego dnia i smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że pyszny to jeszcze zdrowy :) Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.
    Pozdrawiam serdecznie
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. :)) Aż czuć jego zapach :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielgachne masz te keksówki. Moje jakieś takie mikre, Ale chlebek właśnie w nich rośnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja daję mąke krupczatkę i reszta tak jak u Ciebie :) uwielbiam ten chlebek :))))

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to musi być pychotka! Ja wciąż zbieram się za upieczenie chleba...

    Pozdrawiam majówkowo!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale mi smaka na taki chlebek zrobiłaś,musze wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla początkujących? Taki przepis mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmmm ale pysznie wygląda :) chyba się skuszę i upiekę :) mam nadzieję, że wyjdzie taki piękny jak Tobie :)
    Pozdrawiam Majowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja od 2 mies jem tylko taki jest pyszny :) dodaje tylko do niego 2 łyżeczki octu ma wówczas posmak jakby był na zakwasie nie na drożdżach
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubie do Ciebie zaglądać, nawet śniadanie masz niezwykłe. Przepis od gapiłam. pozdr magda

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi bardzo zachęcająco - zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. witaj po krótkiej przerwie:) ach jaki on pyszny! koniecznie muszę zrobić, bo przyznam się że o wypieku domowego chleba marzę od dawna...i tak się zbieram i zbieram:))) a skoro przepis podsunęłaś, a jutro mam dzień wolny i jestem sama no to chyba spróbuję:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  15. zawsze mnie cieszy, jak ktokolwiek piecze sam chleb, ja tez jak wiesz wypiekam, i karmie nim ludzi, bo uważam, że nie ma nic lepszego nad zdrowy chleb bez żadnych "ulepszaczy" a najlepsza do niego przyprawa to serce włożone w przygotowanie go :))
    buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Przecudowne aranżacje i zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  17. Thank you for the recipe, I will try it soon!

    OdpowiedzUsuń
  18. smakowicie :) wypróbuję , a muszą być płatki kukurydziane ??
    pozdrawiam
    Ag

    OdpowiedzUsuń
  19. ja też robię podobny chlebek, podawałam przepis na blogu, z mąki krupczatki. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebek wyglada paetycznie a zdjecia sa piekne.

    www.sevenwishes.eu

    OdpowiedzUsuń
  21. ale piękny chlebek :) gdybym miała składniki, to zrobiłabym dzisiaj :) to będzie mój pierwszy chlebek, więc ogromne dzięki za przepis dla nowicjuszy :)
    mam tylko pytanie - gdzie mogę kupić czarnuszkę? :)))) pozdrawiam serdecznie,
    Monia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj Moniczko:) zapewnim Cie ze chlebek wyjdzie wysmienity. Mnie wychodzi za kazdym razem nawet jak mam gorszy dzien:p a czarnuszke dostaniesz własciwie w kazdym sklepie na półce z przyprawami, a jesli Ci sie nie uda kupic bez niej tez moze byc i bedzie rownie smaczny;) Pozdrawiam ciepło i zycze smacznego:)

      Usuń
  22. Dziękuję, szukam wszędzie, ale ciężko dostać :) Będę próbować tak czy inaczej, całą resztę mam :). Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń